Супутники та штучний інтелект рахують слонів в Африці

21.01.2021 21:18

Дослідники з Оксфордського університету та Університету Бата у Великій Британії розробили метод підрахунку африканських слонів за допомогою зображень із супутників Maxar, відкривши новий спосіб спостереження за тваринами, що перебувають під загрозою зникнення.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Cnet.

У заяві Університету Бата йдеться, що «вперше вчені успішно застосували супутникові камери в поєднанні з машинним навчанням для підрахунку тварин у складних географічних ландшафтах».

Супутникові знімки можуть стати альтернативою спостереженню, яке здійснюють люди в літаках, — дорогому та складному способу підрахунку слонів. Maxar стверджує, що космічний метод має «таку ж точність, як і виявлення тварин людиною». Супутники також можуть легко покрити велику територію землі.

Як зазначає Cnet, раніше дослідники вже використовували супутники для моніторингу дикої природи, як тоді, коли NASA виявило колонію пінгвінів.

Супутники також використовувались для збору даних про китів, яких досить легко помітити у воді. Проєкт з підрахунку слонів інноваційний, тому що він передбачає пошук тварин у різноманітному ландшафті трави та лісу.

У дикій природі залишилося від 40 тис. до 50 тис. африканських слонів, і вони занесені до переліку «вразливих» у Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи, тобто перебувають під загрозою зникнення. Популяція слонів зникає через втрату середовища проживання та браконьєрство.

Команда сподівається, що систему адаптують для спостереження і за дрібними тваринами, оскільки роздільна здатність супутників продовжує вдосконалюватися. За даними науковців, для порятунку видів необхідний точний моніторинг, щоб розуміти місцезнаходження та кількість тварин.

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3175640-suputniki-ta-stucnij-intelekt-rahuut-sloniv-v-africi.html

Loading