Аби викликати в суспільстві негативне ставлення саме до кадрових лісівників, до їхньої праці

Останнім часом , в мережі інтернет з’являються публікації про негаразди в роботі лісівників. Вони носять настільки огульну, поверхову оцінку роботи, що мимоволі починаєш сумніватися в об’єктивності авторів, у їх обізнаності в тому, про що пишуть. Складається враження, що це робиться не за для того, щоб допомогти лісівникам, а навпаки – аби викликати в суспільстві негативне ставлення саме до кадрових лісівників, до їхньої праці.

До речі, щорічний обсяг лісокористування усіх видів рубок проводиться у відповідності до матеріалів лісовпорядкування, розроблених Українським державним проектним лісовпорядним виробничим об’єднанням. Норму заготівлі деревини у порядку рубок головного користування, обчислену за результатами базового та безперервного лісовпорядкування, обов’язково затверджує Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.

Відповідно до частини першої ст.13 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» проводиться оцінки впливу на довкілля планованої діяльності підприємства.

Щовесни в лісгоспі створюють в середньому 200 гектарів лісових культур. Цієї весни – 141 гектар. Всі суцільні зруби заліснюються відповідно встановлених норм та вимог.

Щодо деревини , як зазначено у дописах упала та гниє , хотілося б зазначити: згідно п.26 Санітарних правил в лісах України (На ділянках вибіркових санітарних рубок залишають дерева, які виконують важливі біоценотичні функції (старі дуплясті, з відшарованою корою; найстаріші; сухостійні з відламаною кроною (стремпи); з розлогою кроною та боковими гілками, перпендикулярними або близько перпендикулярними стовбуру дерева; вивернуті разом з кореневою системою (виворотні) гніздами птахів; сховищами кажанів), а відповідності . Відповідно до висновку оцінки впливу на довкілля погодженого Міністерства енергетики та захисту довкілля України ( зберігати на ділянці щонайменше 5 м.куб мертвої деревини різного діаметру на 1 га для забезпечення ксилобіонтної фауни природного укриття).

Підприємство пройшло лісову сертифікацію – це процедура, в процесі якої оцінюється якість лісоуправління, або простіше сказати якість господарювання в лісах та їх екологічний стан відповідно до міжнародних вимог FSC.
Сертифікація лісоуправління державного підприємства «Димерське лісове господарство» проводилась незалежними від підприємства міжнародними експертами згідно прийнятих міжнародних стандартів сталого лісоуправління, представниками Міжнародної Опікунської Ради за системою (FSC).

У відповідності до вимог стандарту ТОВ «Лісова сертифікація», Принципам і Критеріям FSC для України – виділення і збереження в ході лісогосподарських заходів ділянок біорізноманіття в лісових екосистемах ,а саме дерева, які уражені дерево руйнівними грибами та відмерлі (зі зламаними верхівками, нахилені, повалені, стовбури дерев, що перегнивають з діаметром від 20 см).

Хочеться звернути увагу , що за результатами своєї діяльності за 2020 рік лісгоспом всього сплачено податків та зборів 33216 тис.грн., в тому числі: до державного бюджету – 20407 тис.грн., до місцевого бюджету – 6385 тис.грн., єдиний соціальний внесок – 5374 тис.грн.

Димерський Лісгосп