Як проходить лісова інвентаризація

Інна ЛИХОВИД,
Газета “Природа і суспільство”
https://ekoinform.com.ua/?p=16736

Щоб оцінити площі насаджень, фахівці використовують космічні знімки Землі.

Попри війну, національна інвентаризація лісів триває. Експерти обстежують ті ділянки, до яких є доступ. Щоб не втрачати темпів, у Держлісагентстві за підтримки німецьких партнерів вирішили поєднати підхід інвентаризації із дистанційним зондуванням. Завдяки цьому вдалося розшифрувати дані щодо 16 найбільш лісистих областей – 35 млн га або 59% території України. Це північні, західні та центральні регіони.

Заступник Голови Держлісагентства з питань цифрового розвитку Віктор Смаль раніше коментував, що таким чином вдалося знайти нові площі лісів, про які не знали від останнього аудиту лісів, здійсненого у 2010 році.

– Площа ділянок, вкритих деревною рослинністю (бралися до уваги ділянки, площа яких становить не менше 0,1 га), є більшою за офіційні дані 2010 року приблизно на 20%. У залежності від регіону перевищення даних за 2010 рік становить від 12% до 28%. А це додатково півтора мільйона га площі, вкритої деревною рослинністю! В цю різницю входять самосійні ліси за межами лісового фонду, лісосмуги, зелені насадження в населених пунктах, захисні насадження та інші категорії деревних насаджень, – повідомляв Віктор Смаль.

За його словами, опрацювання космічних знімків дозволить також простежити динаміку площ лісів, встановити категорію деревних насаджень, визначити форму власності та категорію земель, на яких розміщені деревні насадження.

Але не варто плутати національну інвентаризацію та дистанційне зондування. Це два різні процеси, які в нинішніх непростих умовах вирішили поєднати, щоб не зупиняти аудит наших лісів. Нагадаємо, в 2021 році Центр національної інвентаризації лісів ВО «Укрдержліспроект» розпочав польові роботи першого циклу національної інвентаризації лісів у Київській, Сумській, Івано-Франківській, Черкаській та Миколаївській областях. Однак, цього року на фінансування цих робіт майже немає коштів.

– Сьогодні фактично відсутнє фінансування цієї державної програми, – зауважує генеральний директор ВО «Укрдержліспроєкт» Віктор Мельниченко. – Торік ми тільки почали інвентаризацію. Щоб не втратити існуючі напрацювання, продовжуємо це робити. Цього року знімали польові показники в Івано-Франківській та Чернівецькій областях. І в межах тих фінансів, які могли на це виділити. Торік у нас за штатом могло бути 30–35 осіб, то цього року лише 6–7.

Координатор проєкту «Технічна підтримка розвитку лісової політики та впровадження національної інвентаризації лісів» Віталій Сторожук додає, що зараз немає можливості виконати «Порядок організації та проведення національної інвентаризації лісів України», затверджений Урядом.

– Передусім, немає фізичної можливості це зробити на окупованих територіях та на землях звільнених, але забруднених боєприпасами. Є зони, які ми не можемо через війну та бойові дії обстежити, – додає він. – Тому була пропозиція, яка обговорювалась на рівні Держліс­агентства та Міндовкілля з німецькими партнерами, щоб поєднати підхід національної інвентаризації з дистанційним зондуванням. Так чи інакше це дозволить дати певні показники, які стосуються розподілу лісів за площею, запасами, за біомасою, типами лісу тощо. Також це дало б можливість перенести ці дані на всю країну. Саме на такий механізм обстеження були виділені кошти німецькими партнерами. Адже метод дистанційного зондування дозволяє нам говорити про поточний стан лісів на території всієї України, їхню оцінку, їхнє збільшення чи зменшення. Тобто це технологія, яка, насправді, має майбутнє. Зондування так чи інакше стане базисом для всіх видів інвентаризації.

За словами Віталія Сторожука, поєднання інвентаризації із дистанційним зондуванням планується продовжити наступного року. Обстежувати будуть ті території, які будуть доступними фізично та законодавчо. Такі оцінки можна перенести на тимчасово окуповані та недоступні території і зробити загальний аналіз щодо площі лісів по всій державі.

Нагадаємо, національна інвентаризація розрахована на шість років, п’ять із яких відводиться на збір польової інформації та ще рік на підбиття підсумків. Планується обстежити 18 тисяч ділянок і отримати достовірну оцінку загальних запасів лісових насаджень.

Loading