«Набрала стільки, що не могла донести з лісу». Як волиняни заробляють на чорницях

Ірина Нестерова
Вчора, 23:20 

На Волині стартував сезон її збору. За сезон кажуть місцеві мешканці на цих ягодах можуть заробити до десяти тисяч гривень. Втім нарікають, що робота не з легких.

Аби назбирати якбільше ягід, користуються спеціальними гребінками. Кажуть, з їхньою допомогою продуктивність праці удвічі вища. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Тетяна Ломакіна ягоди більше полюбляє збирати руками, бо так, каже, чорниця менше мнеться та чистіша. За годину збирає літр.

«Я позавчора набрала стільки, що не могла донести з лісу», – розповіла жінка. Нині до лісу ходить з помічниками: онуками Назаром та Настею.

Вісімдесятилітня бабуся Ольга стверджує, що у ягодах – секрет її довголіття.

«Старайся силою вставати на ноги й ходити, ото й буде хвороба тікати від тебе», – переконана пані Ольга.

Робота важка, а ціниться дешево, бідкаються селяни. Заготівельники за кілограм ягід хочуть усього 35 гривень, та ще й наполягають, щоб зеленої чорниці не було.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

А от при дорозі за літр чорниць просять пів сотні гривень. Продавчині стверджують, що їхня ягода без радіації, бо збирали далеко в лісі. Чи справді це так – розповіли у Волинському лабораторному центрі, де чорницю перевірили на радіонукліди.

«Зразки, які були доставлені в лабораторію, придатні для споживання і дитячим і дорослим населенням», – запевнила лікарка з радіаційної гігієни Ольга Гусєва

Невдовзі в області запрацюють цехи, які робитимуть з ягід компоти та варення. На них вже чекають за кордоном.

«Контракти маємо вже заключені на експорт на 300 тисяч євро», – каже директор ДП «Цуманське лісове господарство» Юрій Ребар.

Сезон триватиме до кінця місяця. 

https://pershyj.com/p-chorniyan-yak-volinyani-zaroblyayut-na-chornitsyah-44238