П’яничка лікарська

У народі за цією лісовою ягодою закріпилося безліч неприємних назв: п’яничка, дурниха, дурниця, синика, дураха, водоп’янка, гонобій, гонобобель. Це обумовлено тим, що поруч з нею часто росте багно болотяне (рос. багульник), у гілках і листі якого містяться отруйні ефірні масла, а вони впливають на людину, як дурман. На Півночі цю ягоду називають – «м’яка» або «ніжна» – за те, що її складно збирати, не пошкодивши, і ще складніше зберегти, тому вони традиційно збирають ягоду в берестяні коробки, заливають їх риб’ячим жиром і закопують у мох.

Якщо ви ще не здогадалися, то йдеться про лохину (рос. голубика, лат. Vaccinium uliginosum).

Лохина є джерелом вітамінів і цінною лікарською рослиною.

Про цілющі властивості лохини знали здавна і використовували її як засіб проти цинги. В Україні лохину можна зустріти у сирих соснових лісах, на торф’яних болотах, у чагарникових заростях, її можна зустріти у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській та Сумській областях.

У якості лікарської сировини використовують не тільки плоди лохини, а й її листя, молоді пагони, кору. Ягоди лохини містять глюкозу, фруктозу, сахарозу, яблучну, лимонну, бензойну органічні кислоти, вітаміни С, РР, каротин, дубильні, пектинові речовини, антоціани, флавоноїди, клітковину.

Останні дослідження показали, що ягоди лохини мають ряд унікальних властивостей: захищають від впливу радіоактивного випромінювання, запобігають виникненню злоякісних пухлин, зміцнюють стінки кровоносних судин, нормалізують роботу серця, підтримують здоров’я кишечника та підшлункової залози, уповільнюють старіння нервових клітин, а значить – головного мозку. Сік лохини перешкоджає віковому ослабленню пам’яті.

Крім того, лохина володіє протицинговою, жовчогінною, протисклеротичною, кардіотонічною, гіпотензивною та протизапальною дією. Ефективна при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, капіляротоксикозах, ревматизмі, ангіні та інших захворюваннях, пов’язаних з недостатністю кровоносних капілярів.

Ягоди лохини рекомендується вживати діабетикам, оскільки вони сприяють відновленню тканин, посилюють дію лікарських препаратів, що знижують рівень цукру в крові, й підсилюють обмін речовин.

При регулярному вживанні, ягоди знімають напруженість очей і сприяють відновленню зору.

Виявлено, що лохина містить у собі значну кількість вітаміну К1, який бере участь у системі згортання крові.

Ольга ГОЛОВКО,
Газета “Природа і суспільство”,
2013