Радомишль: коли перестануть горіти поля.Фото

19 СЕРПНЯ 2020

Дим та згарища у західній частині Радомишля. Власники земель, фермери, незважаючи на спекотну температуру за  відмітку +30, наважуються підпалювати солому після збирання врожаю.

Про завдану  шкоду здоровю, довкіллю та тваринному світу їм байдуже.

Дехто вдається до спалювання соломи, виправдовуються тим, що заорювання стерні та соломи є трудомістким і, до того ж, дорогим агрозаходом.

0 02 0a edb41beebff0c78d38bf6b106625d3dbef7d6aac0c0906fb7bd1bb20f189ad3f full

Утім спалювання – це акт безгосподарності і свідомого розтрачання корисної енергії, наданої природою.

Спалювання соломи призводить до зниження потенційної родючості ґрунту і, відповідно, майбутньої врожайності сільськогосподарських культур.

Крім того, спалювання соломи є потенційною небезпекою для сусідніх полів, де може виникнути пожежа, лісосмуг, лісів,  і навіть бути загрозою для людського життя.

Нагадаємо, що нині розмір штрафу для громадян за самовільне спалювання сухої трави чи соломи смішний – становить суму від 170 до 340 гривень.

Напевне час створити екологічну поліцію, яка б оперативно встановлювала паліїв.

Тим часом діючій екологічній інспекції у Житомирській області варто було створити широку мережу громадських інспекторів  з числа свідомих громадян у кожному старостинському окрузі об’єднаних громад.

Адже з кабінетів пожеж не видно, а повідомляти про підпали у нас охочих мало. 

http://radomyshl.info/novyny-mista/3269-radomishl-koli-perestanut-goriti-polya-foto