Лідія Неплях | 9 вересня 2023, 12:37
Новачкам слід дуже уважно поставитися до вибору грибів і не підіймати незнайомі.
В Україні зростає велика кількість грибів, які, на відміну від Європи, можна збирати без обмежень. Крім того, щоб зробити заготівлю з них на зиму, тихе полювання – хороший спосіб корисно проведеного часу. Главред розповідає докладно з фотографіями, які їстівні гриби можна знайти в українських лісах.
Які їстівні гриби бувають
Білий гриб
Гриб, відомий також як боровик, є справжнім делікатесом для всіх, хто захоплюється збором або просто обожнює гриби. Багато хто вважає боровика найсмачнішим з усіх відомих їстівних видів. Цей вид гриба поширений у змішаних лісах України, особливо в Поліссі та Прикарпатті, хоча можна зустріти його всюди. Зазвичай боровики з’являються з червня до жовтня. Вони віддають перевагу місцям під такими деревами, як дуб, сосна, ялина, береза та граб. Білі гриби діляться на два види: одні з високою ніжкою і маленькою шапинкою, а інші з короткою ніжкою і великою шапинкою. Раніше Главред також розповідав про те, як відрізнити білий гриб від поганки.

Вовнянка
Гриби вовнянки, також відомі як Мохначка або краснуха, належать до сімейства Сироїжкові і мають два різновиди: рожеву і білу. Найбільш популярними серед грибників є рожеві вовнянки. Ці гриби часто мешкають групами на лісових галявинах і, час від часу, можна зустріти їх під березами, хоча рідше — під хвойними деревами. Сезон збору грибів припадає на початок серпня і триває до кінця жовтня.
Важливо пам’ятати, що вживання вовнянок в сирому вигляді небажано. Для безпеки необхідно попередньо їх замочувати або хоча б обдавати окропом. Найчастіше гриби вовнянки консервують, солять або маринують. Важливо проводити ретельну попередню обробку грибів, щоб уникнути можливих проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Груздь
Цей гриб також входить в сімейство Сироїжкові. З віком, справжні грузді набувають більш жовтий відтінок, іноді з місцями бурого забарвлення на капелюшку. Сезон збору справжніх груздів зазвичай починається з середини літа і триває до кінця вересня. Якщо температура поверхні ґрунту досягає + 10°C і вище, гриби можна знайти у великих кількостях. Ареал поширення цього виду охоплює листяні та хвойно-листяні ліси.

Лисичка
Зібрати урожай лисичок відносно просто тому, що ці гриби ростуть по всій території України, особливо в соснових лісах. Найчастіше їх можна зустріти в старих лісових насадженнях, а не в молодих. Якщо місцевість волога, покрита мохом і одночасно отримує достатню кількість сонячного світла, ймовірність знайти лисички значно зростає. Однак в періоди посухи зростання цих грибів сповільнюється.
Лисички легко плутають з їх побратимами. Головна відмінність полягає в тому, що м’якуш у справжніх лисичок має помаранчевий і іноді рожевий відтінок.
Гриби широко використовуються в різних рецептах, включно з маринованими, солоними, свіжими та сушеними варіантами. Ці гриби не тільки смачні, але й багаті каротином, який сприяє здоровій шкірі та очам, а також діє як потужний антиоксидант. Однак не рекомендується вживати лисички у великих кількостях, через те, що вони погано засвоюються організмом.