У вольєрах та зі спеціальним харчуванням: Як на Черкащині лісівники вирощують кабанів та оленів – сюжет

Кабанів почали розводити ще 4 роки тому

У черкаських лісах поменшало кабанів та оленів через хвороби та мисливців. Місцеві лісівники вирішили поповнити лісову фауну. Розводять цих звірів у лісі. Для цього на площі понад 25 гектарів облаштували величезний вольєр і обгородили його. А коли молодняк підростає у таких природних умовах, його випускають у ліс.

Подробиці дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Люблять копати рильцем землю і купатися у басейні з багнюки, як і личить свиням. А обід табун лісових вепрів чує здалеку, миттю всі збігаються. Першим до корита доривається головний кнур Васька і лише потім решта дорослих.

“Б’ються, а як, хто сильніший – той і це, осьо як самі сильні стоять біля корита, а малі як то своїх дітей підпускають до корита, своїх не кусають, а як другі свині підійде, то зразу його”, – каже єгер Звенигородського держлісгоспу Петро Бучак.

Дітям дістаються рештки, тому вони навчилися тихцем красти їжу, щоб також нарощувати сало. Дорослі – не задоволені. Свинячий табун із 24 копитних мешкає на 4 гектарах ліщинника у Звенигородському лісгоспі. Це розплідник. Зараз саме сезон приплоду. У цьому пологовому відділенні молода мама з п’ятьма малюками. Їм лише тиждень. У піврічному віці молодняк випустять до лісу для поповнення поголів’я кабанів.

Поруч – розплідник Оленів. На 22 гектарах тут їх майже три десятки. Побачити оленів не так просто, вони дуже полохливі, йти пішки не можна, бо відчують запах чужих. Треба їхати лише ось таким УАЗом лісників. Його тварини вже знають і не злякаються. Уваги не люблять і ховаються в лісі. Зазвичай, виходять на клич єгеря. Лісівник насипає їжу у чотири годівниці. Раціон підібраний різноманітний, щоб були необхідні вітаміни. Їжа для тварин без зайвої хімії, кажуть лісівники. Усе вирощують самі, на зиму заготовляють 60 тонн зерна, 10 тонн сіна і 1,5 тисячі засушених віників із гілля з сухим листям.

“У нас нема такого, щоб не з тої рослини, у нас є своя плантація, де ми заготовляємо сіножаття, ми дивимся, щоб воно було, шоб листочок держався, шоб це все, самі гребем, самі викошуємо, самі тюкуємо, так що тут за цим строго у нас. У кожній рослині є свої вітаміни”, – зауважив провідний мисливствознавець Звенигородського держлісгоспу Олександр Шевченко.

Оленів не випускали ще жодного разу. Стаду лише три роки. Лісівники кажуть, поки ж нарощують поголів’я. Торік тут народилося семеро малят. Були навіть рідкісні для цих тварин двійні. Біля корита олені виховані, на відміну від кабанів. Дітлахів не ображають і не відганяють.

“Воно ж практично зразу стає на ножки і до цицьки, щоб молочка попити, набратись здоровячка, а вона його оближе, і зразу воно собі включається в життя”, – запевнив єгер Звенигородського держлісгоспу Олег Глієвий.

Кабанів почали розводити ще 4 роки тому. За цей час 23 вепри вийшли у відкритий ліс.

“Потрібно, щоб у лісі звір був, років 4 назад пройшла африканська чума диких свиней, яка забрала майже все поголів’я кабана в лісі, воно практично не залишилось, зараз ми стараємося відтворити”, – підсумував директор Звенигородського держлісгоспу Іван Бас.

Але більшість кабанів у черкаських лісах не залишилася. Пішли далі Україною. За один день у пошуках їжі вони можуть подолати до 100 кілометрів. Коли випустять у ліс оленів, стане відомо влітку. Скільки рогатих піде на вільний хліб, залежатиме від цьогорічного приплоду.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, “5 канал”

https://www.5.ua/regiony/u-volierakh-ta-zi-spetsialnym-kharchuvanniam-iak-na-cherkashchyni-lisivnyky-vyroshchuiut-kabaniv-ta-oleniv-siuzhet-267434.html

Loading