У закарпатських лісах повилізали чмурі

Агент газети «ЯСНО» знайшов сморчки в лісі на Шахті. Їх ще називають чмурі, або зморшки. Дехто їх їсть, каже, що смачні. Можна їх купити і на ринку.

Зморшки – одні з перших весняних грибів. Іноді їх вдається поряд із залишками снігу, але зазвичай масово вони ростуть уже коли теплішає. Зараз же на порозі літо і грибів стає більше.

Зморшки «маскуються» в торішній сухій траві, капелюшки їх на таких місцях зазвичай більш світлі (це характерно для листяних лісів), і потрібно бути дуже уважним.

У закарпатських лісах повилізали чмурі

У нас ці гриби вважають умовно-їстівними, а у Європі вони – справжній делікатес.

Перед вживанням зморшки обов’язково треба відварити, відвар злити і тільки потім їх можна відправляти в суп, смажити, тушкувати. Дуже смачні зморшки в тушкованому вигляді або в соусах. Наприклад, зморшки, тушковані із сметаною, можуть подаватися у якості окремої страви, а також використані в якості начинки для пиріжків.