Амазонські джунглі виставили на продаж, на деяких ділянках до сих пір живуть племена індіанців

28 лютого, 2021, 18:50

Деякі ділянки досягають площі рівній тисячі футбольних полів.

На торговому майданчику Marketplace, дошці оголошень, що створена всередині Фейсбук, виставлені на продаж території джунглів Амазонії. Незаконно продається і заповідна земля, на якій живуть контактні і ізольовані племена індіанців, повідомляє BBC.

У басейні Амазонки знаходяться більше половини дощових лісів, що залишилися на планеті . Там мешкає кожен десятий описаний вид тварин і рослин. Джунглі Амазонії розташовані на території дев’яти країн, 60% лісів належить Бразилії.

В ході журналістського розслідування чоловік на ім’я Алвім Соуза Алвес намагався за 22,8 тисячі доларів реалізувати ділянку, на якому знаходиться поселення 200 представників племені уру-еу-вау-вау і ще п’ять груп індіанців, які не вступають в контакт з рештою світу.

Bождь племені підтвердив журналістам, що на виставленій на продаж території його громада ловить рибу, полює і збирає фрукти. “Це неповага, – сказав він. – Я не знаю цих людей. Думаю, їх мета – вирубати ліс на землі корінних народів. Вирубати наше життя”.

В основному оголошення надходять з Рондон – штату, що найбільше постраждав від вирубки лісів. Продавці не приховують, що у них немає оформлених згідно із законом документів для угоди.

Поширена схема – вирубати ліс, а потім просити владу зняти з території охоронний статус, так як вона більше не служить своїй первісній меті. Після цього землевласники офіційно можуть викупити ділянки у держави.

У Facebook заявили, що не зможуть самостійно визначити, які оголошення на майданчику законні, а які – ні. Компанія стверджує, що цими питаннями повинна турбуватися влада Бразилії. “Схоже, Facebook не вважає проблему досить серйозною, щоб гарантувати припинення продажу землі Амазонії на Marketplace”, – резюмує BBC.

Раніше повідомлялося про те, що швидкість Гольфстріму рекордно знизилася через зміни клімату. Фахівці кажуть, що до початку антропогенного впливу на клімат загальна система Гольфстріму була більш стабільною.

Підготував : Антон Герасименко

https://zn.ua/ukr/WORLD/amazonski-dzhunhli-vistavili-na-prodazh-na-dejakikh-diljankakh-do-sikh-pir-zhivut-plemena-indiantsiv.html